fredag 29 juni 2012

Tidsdokumentet Konstrevy

Slog till på 20 st Konstrevy från 1965 - 1969. Perfekt sommarläsning, en femma styck är ett bra pris.






Två märkliga tavlor - Är du bra på att tyda signaturer?

Den här i metall på trä, med kopparbakgrund. Den gillar jag mer och mer. Möjligt att den får stanna.

Lyft dig min själ! - Jag tyder signaturen till Jon Sundberg. Men hittar inget på det namnet. Hjälp!

Edit: svar direkt från Anna - Yon Sundberg eller hette för han är död sedan tidigt 90 tal. Han var pastor i Hammarbykyrkan i Stockholm utöver detta jobbade han med sin konst och är nog rätt spriden över landet.



En liten historia om Yon, skriven av Carl-Olof Strand: 

"historien säger att den kom till en kväll när Yon byggt ett flygplan tillsammans med en grupp grabbar i en av kyrkans barngrupper. Vädret tillät inte utomhusflygning. Så Yon tog med sig grabbarna och deras flygplan upp i kyrksalen för provflygning. Starten skedde i kyrkans bakre del. Planet lyfte, flög perfekt genom salen men kraschade sedan rakt in i kyrkorgeln - och orsakade en tydlig buckla i en av orgelpiporna. Bucklan blev kvar i många år men i samband med en orgelrenovering för ett par år sedan försökte man knacka ut märket av flygkraschen. Dock, till all lycka, lyckades man inte helt"

Här är en länk till Hammarbykyrkan med hela texten om Yon Sundberg: Om Yon Sundberg

Den andra är av Gust Magnusson. Jag har sett ett flertal sjukt konstiga tavlor av honom genom åren. Påminner lite om grafitti. Men sen kommer den konstiga 3D-effekten, och då tycker jag den blir hötorg. Men någonstans i mitt bakhuvud hade jag för mig att jag sett noteringar av denne konstnär i 5-10000 kr klassen. Men mindes inte var. Kanske i fantasin. Dvs jag hade ingen aning, m en tavlan kostade 200 pix. Och jag tänkte, jag chansar.

Det som ändå är intressant är att tidpunkten 1974, i efterdyningarna av popkonsten, så är den inte så otroligt oäven. Men som sagt, om jag hade ett gäng Pantonstolar och starka färger hemma, så kanske den skulle vara cool att ha på väggen ändå. Jag har sett ett par försäljningar på 100 kr på bl a Metropol.

Är det någon som kan ge mer info?

 Signerad på baksidan med adress till galleri, och "prislapp". Om någon betalat 2700 kr 1974 så var ju denne Gust riktigt bra på att ta betalt.


Några synpunkter?

torsdag 28 juni 2012

Loppisbesök i stan

Åkte in till stan, (Stockholm), för att fixa lite grejer. Passade på att gå på loppis. 6 st engelska grytunderlägg eller kanske smörgåsassietter. Jag hade en sedan tidigare. 5 kr styck.

Tre lite repiga Coloradoassietter i mörkgrönt, också en femma styck.

Grytunderlägg, tror jag, från Westmark i W Germany. Jag tyckte det var snyggt, så det ska vi använda på landet. Går att dela i två delar.

Två stycken limegröna skålar. Som jag hoppas är Colorado. Men om inte, så är dom i exakt samma färg. Och snygga. 2 kr/styck. Kan det vara IKEA?
En liten gjutjärnsljusstake i Quistgaards stil. Vet inte vem som ligger bakom denna. 15 kr.


Utöver det blev det ett gäng Konstrevy som kommer i separat inlägg.

Dessutom två sjukt konstiga konstverk. Jag hoppades att en av "tavlorna" skulle vara ett rikigt superfynd. Men det ser dessvärre ut som om det inte var det. Och troligen får den gå tillbaka till en auktion eller loppis. Jag borde vetat bättre... Jag gillade inte ens den. Kom ihåg: Köp det DU tycker om!

Här är en teaser...



U

onsdag 27 juni 2012

Traderas skattjakt 2012



Nu är Traderas skattjakt igång igen. Jag var ju med förra året och kom sjua. Se inlägget här: jakten-pa-skatten-del-14-slutresultatet.html

Jag har lite svårt att förutspå vinnaren, men lampan kanske är bästa köpet. Förra årets utklassningsvinnare drog ju in 17000kr. Har svårt att se någon av årets tio ha den chansen.

Hur tror du det går?

http://kampanjer.tradera.com/promo/skattjakten


söndag 24 juni 2012

En bra loppisdag på landet

 
Strömma Bygdegård hade loppis idag. Trots att jag kom ganska sent, så tyckte jag skörden blev bra.
Allt på bilden fick jag för 50 kr.


Den lilla tjuren/oxen kräver lite forskning. Den saknar stämplar. Men jag tycker den känns bekant.

 Pepparkvarn av Jens Quistgaard, för Dansk International Designs. Om denna intresserar så rekommenderar jag denna sida. http://www.teakpepper.com. Finns också en bok som heter Danish Pepper av Mark Perlson, finns här: danishpepper.com

Danish Pepper: Jens Quistgaard's Teak Pepper Mills 


Liten keramikskål av Lasse Östman.

 Mer om Lasse Östman finns här: www.stoneware.net

Små ljustakar för Rörstrand. Såg en annons i FORM nr 9 1963. Ljusstakarna är gjorda av Hertha Bengtsson och heter Rubin.




 Runt klot, som jag inte har en aning om vad det är. Men jag tyckte det var snyggt. Storleken är ganska lik Holmegaards glaskulor. Kanske ska den ligga på toppen till en flaska eller så är den bara ett dekorationsklot. Inte vet jag.

 M29 av Lillemor Mannerheim i en annorlunda glasyr, jämfört med Mangania.

 Spännande tjur eller oxe i keramik utan stämplar. Någon som vet mer om denna?

6 stycken fat i serien Margret av Margareta Hennix, för Gustavsberg. Påminner om Keith Harings gubbar, men är mycket tidigare. Nu ska jag bara hitta en kopp eller två till dessa.

Närbild på stämpeln.
Slutligen tre fat Jordgubbe av Karin Björqvist för Gustavsberg.Min plan är att använda dom till Körsbär, men jag är inte säker att de passar. Jordgubbe verkar bredare.

Denna medalj för lång och trogen tjänst i frälsningarmén. Gjord i Sterling Silver. Blood and Honour!

Daterad 1913, enl en liknande som jag hittade på nätet, så kan den vara gjord i Birmingham. Undrar vem denne adjutant var? En sökning visar att han var stationerad i Kettering i England 1903.

Sammantaget ett bra besök, och då lät jag ändå en del grejer stå kvar. Får se om de finns kvar nästa gång de har loppis.


tisdag 19 juni 2012

Två fina men okända glasvaser

Köpte två vaser idag för en tia styck. Bägge är osignerade. Men kvaliteten känns bra. Någon som vet vem som har gjort dom?

Höjd ca 170 mm på bägge.

 Bredd och djup ca 50mm x 70 mm, med svagt rundade hörn.


 Kvadratisk med ca 50 mm per sida.
Den påminner starkt om KF296 av Kaj Franck. Men känns inte helt exakt. Tips på andra glasbruk och formgivare mottages tacksamt.

Lillåsa - ett sommarprojekt

Hittade denna barnstol på grovsoporna i ett bedrövligt skick. Märkt i botten med Tallåsen. Försökte få fram namn på stolen och lite mer information på nätet, men hittade inte så mycket. Men när jag satt och läste en gammal Form från 1962, på dass, så hittade jag denna annons. Hurra.

Nu ska stolen rengöras, slipas och sedan målas. Jag ska också klura ut hur jag ska göra en ny pinne undertill. Eller iallafall göra stolen mer stabil så att den går att sitta på igen.

 Bedrövligt skick, måste jag erkänna.

 Men med lite färg så kanske den funkar i lekstugan.

Återkommer med bilder framöver.