måndag 28 januari 2013

Att köpa konst över nätet är svårt




Att köpa konst över nätet är svårt. Man har ingen aning om det är en inramad bokillustration eller en teckning. Som vanligt så gäller regeln: Om det är för bra att vara sant, så är det nog inte det. Men som vanligt kittlar tanken på att göra det stora fyndet, och också på att ha ett konsthistoriskt intressant namn hemma på väggen. I detta fall så rör det sig om Max Ernst, dadaist och surrealist.
Om denna teckning är äkta eller inte vet jag tyvärr inte. Men jag vet att jag gärna skulle köpt den till rätt pris. Och om den var en äkta teckning så skulle jag vara sjukt nöjd.


 Den här kommer från samma säljare, dock inte likadan signatur. Men stil mässigt så rör det nog sig om samma konstnär.


Länkar: 

okand-konstnar-surrealistisk-figurkomposition Just nu: 750 kr Slutpris: 5600 kr
okand-konstnar-surrealistisk-figurkomposition nr 2 Just nu: 106 kr Slutpris: 3550 kr
Från Wikipedia:

Max Ernst, född 2 april 1891 i Brühl, Nordrhein-Westfalen, Tyskland, död 1 april 1976 i Paris, Frankrike, var en tysk målare, grafiker och skulptör inom dadaism och surrealism.
Ernst studerade först filosofi i Bonn, innan han som helt oskolad konstnär besökte Paris 1913 och lärde känna August Macke, Robert Delaunay och av större betydelse - Apollinaire och Jean Arp.
Efter första världskriget grundade Ernst 1919 en dadagrupp i Köln. Vid det laget hade han sett verk av de Chirico, Klee, Picasso och dadaisterna i Zürich, och sammanfogade i sina målningar upphittade föremål (träbitar, tapeter m.m.) med målade föremål till en fantastisk drömvärld, vars oroande tvetydighet underströks av titlarna - Den lilla tårkörteln som säger tick-tack (1920) och Två barn hotade av en näktergal (1924).
Ernsts enmansutställning i Paris 1921 höjdes till skyarna av surrealisterna. Han uppfann "frottaget" - ett parallellt fenomen till André Bretons automatiska skrift och Paul Éluards försök att avskaffa konstnärens aktiva deltagande i ett konstverks tillblivelse.
De målningar och skulpturer som gör att Ernst idag betraktas som en av de mest inflytelserika konstnärerna inom den internationella surrealismen får sitt uttryck antingen från en irrationell sammanställning av föremål, till exempel Om detta skall människorna aldrig få veta (1923) eller från mer fantasifulla mardrömsimprovisationer med organiska former, Horden (1927).
1937 medtogs verk av Max Ernst på den nationalsocialistiska konstutställningen Entartete Kunst i München.
Ernst tillbringade krigsåren i USA och slog sig sedan ned i Frankrike. 1961 publicerade han An Informal Life of Max Ernst. Var gift med konstnären Dorothea Tanning (1910-2012).
Max Ernst vilar på Père-Lachaise i Paris.

lördag 26 januari 2013

Miniatyrer och Jättetvål


Första riktiga uppdateringen för året. Den här fina reklampostern köpte jag på en liten butik mittemot Pelikan i Stockholm. Butiken är bara ett "hål i väggen". Men rymmer mycket fint. 300 fick jag ge. Nu inramad och upphängd i barnrummet.

 En liten Kågekruka från Gustavsberg för en femma. Erikshjälpen.

 Två enringsljusstakar Festivo, med signatur, TS, Timo Sarpaneva för Ittala. 50 kr st. Erikshjälpen.

En miniatyr från Jie med mycket fin glasyr. 15 kr. Erikshjälpen.

En miniatyr från Alingsåskeramik, nr 52, signerad Winblad. 40 kr, Röda Korset.

 Snygga tillsammans, eller hur?


Veckans höjdare är denna fina skål av Grete Möller. Lite ovanligt för mig att betala så mycket som 200 kr. Men det är inte ofta som jag hittar Möllersaker överhuvudtaget. Myrorna Skärholmen.


 En Fernand Legertallrik. Motivet utgivet som stöd för FL-museumet i Boet. Men denna tallrik saknar stämplingen, så jag hoppas och tror att det är en tidig upplaga. Än så länge har jag inte fått svar på mitt mail till museumet. Hur som helst, 15 kr var den ju värd. Myrorna Skärholmen.

 Veckans dyraste inköp. En litografi av Corneille. Inköpt på en Cobrautställning i Stockholm 1962. Gick loss på 800 kr. Har fått två värderingar på 1000-1500 kr. Jag sparar den ett tag. Det är roligt med proveniensen från en Cobrautställning och Corneille tillhör ju en av de större namnen i gruppen. Inte ofta sånt ses på loppisar. Denna inköpt på Myrorna Hornsgatan.

En fotodokumentation till Benny. Varsågod. En Bekåare. Naggad, så jag köpte den inte.

Men de här tre fina thekopparna inhandlades till Benny. 50 kr styck. Myrorna Fridhemsplan.


Slutligen en bild på en vas från Smålandshyttan, som förhoppningsvis löser mysteriumet om mina Kaj Franck-liknande glasvaser. Någon av de jag har är troligen svenska. Alltid lär man sig något. Tänk om de signerat istället för att ha kört med etiketter. 

söndag 6 januari 2013

Fontänen i Folksamhuset

bläddrade i en bok om Folksamhuset, idag på myrorna. handlade om bygget och livet i ett högt kontorshus på 60-talet.

upptäckte den fina fontänen av Stig Lindberg. vore kul att se i verkligheten.



lördag 5 januari 2013

En Colora till scooteråkaren

Årets första inköp blev en orange Coloraskål för 20 kr.



Slogs såklart av tanken att ha den som grund till årets Selmajakt. Men vet inte om jag orkar vara så strukturerad. Men jag tänkte ta med lite av tänket och se hur mycket vinst jag kan få med mig under våren, om jag skulle kunna köpa något lite dyrare detta år.

Om jag får drömma fritt så skulle jag vilja få ihop till något av följande:

1. En 60-tals Vespa eller Lambretta i åkbart skick, typ en sån här:


Här åker jag med brorsans Vespa ca 1970.

2. Grythyttanstolar och ett bord

Så målet är alltså att skrapa ihop 10-15000 kr under våren. Hur tusan ska det gå?

tisdag 1 januari 2013

Retroresan fortsätter under 2013

Tänkte börja året med tillbakablickar, inga prylar alltså. Jag har klippt ut lite stillbilder från gamla filmer. Här är en bild på mig och Mor på Arlanda, ca 1969-70. Ganska poänglösa bilder, men jag gillar färgerna och de gamla flygplanen, bilarna. Stort plus för att man gick ombord på planen från marken. Det gillar jag. Med lite tur kommer en film upp inom kort med "unika" bilder inifrån cockpit.


 På väg till Italien.




Brorsan just hemkommern från en resa. Stiligt.