söndag 15 juli 2012

Gullberglampa och Birgitta Tillander


Slog till på en sån här Gullbergslampa, modell väggtunna 16-37. Den är i behov av lite tvätt och uppsträckning. Bra pris på Myrorna, 15 spänn. Egna bilder kommer. 

Hittade en fin kanna av Birgitta Tillander. Jag läste en artikel om henne i tidningen Form nr 1 1963. Tycker hennes keramik är väldigt tidstypisk och i en rustik stil som jag uppskattar. Än så länge väldigt underskattad, tycker jag, vilket speglas i prisbilden. Denna kanna fick jag för 5 kr.


Så här skriver Susanne Frennbergt i Form: 
"Höstens intressantaste debutkeramik vas Birgitta Tillander. Redan tekniskt är den ovanlig, inte drejad utan tummad fram, byggd av lerstrimlor som fogats samman till ringar som staplats på varandra. Fogarna mellan ringarna får vara kvar till en självfallen dekor. Enkla mönster förekommer; de trycks in i strimlorna medan de ligger raka mot hård underlag. Vad som gör denna keramik så tilltalande är bl a att Birgitta Tillander så begåvar tar tillvara de former som självklar växer fram ur tekniken. Hon arbetar hela tiden med de uttrycksvärden den ger direkt, t ex den assymetriska formen som lätt låter sig upplevas som unik. 
Hennes pjäser har stark egenart, ofta med rikt sammansatt kolorit, men de är så samstämda med former och färger från naturen, så organiska, att de också kan upplevas som anonyma. De har ingen påfallande form, ingen konturfast, självständig dekor. Men deras anonymitet är mjuk, helt väsensskild från den artefakternas påträngande, oorganiskt konforma anonymitet som får maskinellt framställda ting så ofta får. Blommorna finner sig ovanligt väl tillrätta i dessa vaser och skålar som starkt kan påminna om växters miljö, om jordklumpar och skrovliga, lavabevuxna hällar. Glasyrerna är på sin höjd mattglänsande; oftast är de poriga och sträva, brända i reducerande atmosfär. 
Birgitta Tillander bor i en liten by utanför Genua. Måtte detta inte hindra en keramisk framtid i Sverige!" 
 Stämplad och etikettmärkt.

STENGODS, 4 del,  Birgitta Tillander

Bild från Metropol


Bild från http://tuhattori.com

En matchboxbil från 1973. Minns att en klasskompis hade en likadan. 1 kr


Samtliga inköp ovan för 26 kr. Rätt prisnivå för mig!

2 kommentarer:

  1. Vilka bra priser du har fått.
    Alltid kul att göra inköp för en billig penning.

    SvaraRadera