måndag 28 januari 2013

Att köpa konst över nätet är svårt
Att köpa konst över nätet är svårt. Man har ingen aning om det är en inramad bokillustration eller en teckning. Som vanligt så gäller regeln: Om det är för bra att vara sant, så är det nog inte det. Men som vanligt kittlar tanken på att göra det stora fyndet, och också på att ha ett konsthistoriskt intressant namn hemma på väggen. I detta fall så rör det sig om Max Ernst, dadaist och surrealist.
Om denna teckning är äkta eller inte vet jag tyvärr inte. Men jag vet att jag gärna skulle köpt den till rätt pris. Och om den var en äkta teckning så skulle jag vara sjukt nöjd.


 Den här kommer från samma säljare, dock inte likadan signatur. Men stil mässigt så rör det nog sig om samma konstnär.


Länkar: 

okand-konstnar-surrealistisk-figurkomposition Just nu: 750 kr Slutpris: 5600 kr
okand-konstnar-surrealistisk-figurkomposition nr 2 Just nu: 106 kr Slutpris: 3550 kr
Från Wikipedia:

Max Ernst, född 2 april 1891 i Brühl, Nordrhein-Westfalen, Tyskland, död 1 april 1976 i Paris, Frankrike, var en tysk målare, grafiker och skulptör inom dadaism och surrealism.
Ernst studerade först filosofi i Bonn, innan han som helt oskolad konstnär besökte Paris 1913 och lärde känna August Macke, Robert Delaunay och av större betydelse - Apollinaire och Jean Arp.
Efter första världskriget grundade Ernst 1919 en dadagrupp i Köln. Vid det laget hade han sett verk av de Chirico, Klee, Picasso och dadaisterna i Zürich, och sammanfogade i sina målningar upphittade föremål (träbitar, tapeter m.m.) med målade föremål till en fantastisk drömvärld, vars oroande tvetydighet underströks av titlarna - Den lilla tårkörteln som säger tick-tack (1920) och Två barn hotade av en näktergal (1924).
Ernsts enmansutställning i Paris 1921 höjdes till skyarna av surrealisterna. Han uppfann "frottaget" - ett parallellt fenomen till André Bretons automatiska skrift och Paul Éluards försök att avskaffa konstnärens aktiva deltagande i ett konstverks tillblivelse.
De målningar och skulpturer som gör att Ernst idag betraktas som en av de mest inflytelserika konstnärerna inom den internationella surrealismen får sitt uttryck antingen från en irrationell sammanställning av föremål, till exempel Om detta skall människorna aldrig få veta (1923) eller från mer fantasifulla mardrömsimprovisationer med organiska former, Horden (1927).
1937 medtogs verk av Max Ernst på den nationalsocialistiska konstutställningen Entartete Kunst i München.
Ernst tillbringade krigsåren i USA och slog sig sedan ned i Frankrike. 1961 publicerade han An Informal Life of Max Ernst. Var gift med konstnären Dorothea Tanning (1910-2012).
Max Ernst vilar på Père-Lachaise i Paris.

2 kommentarer:

  1. Oj, vilket intressant inlägg. Konst är sannerligen inte enkelt att ha koll på. Tavlorna var urläckra oavsett om de är Värda något eller ej;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu: 2800 resp 510 kr. Så ngn annan är också sugen på dom. Inte jag...

      Radera