måndag 2 maj 2011

Längtan till sommarloppisar på landet

 En liten kruka för Rörstrand, Ilse Claesson tror jag.

 En blå Gabrielvas, samt en ljusstake Trio av Hjördis Oldsfors.
 Sjöjungfru av Lisa Larson, för Gustavsberg. Liten vit vas signerad H med streck igenom. Har aldrig löst vem det är, kanske Hertha Hillfon, men det känns inte så. Ljusblå vas från Mantorp av Amie Stålkrantz Lindqvist.
 Erik Höglundare
 Hjortronvas av Monica Bratt, Reijmyre, samt skål av Saara Hopea för Nuutajärvi.
 Rött päron såldes på bl a Svenskt Tenn, samt en samling vita vaser.
 Fat från Drejargruppen.

 Flygvapnet modellen Mustang, S26. Den svenska flygindustrin var fullt sysselsatt med olika projekt, alla brådskande, så nya flygplan måste importeras. I slutet av andra världskriget fanns förrådsställda Amerikanska jaktplan P-51D Mustang. Mustangen ansågs vara andra världskrigets absolut bästa långdistansjaktplan.

I februari 1945 köpte flygvapnet 50 stycken P-51D, som fick beteckningen J26. Dessa levererades omgående och placerades på F16. Ytterligare 115 st P-51D anskaffades.
Totalt levererades 165 Mustanger till Flygvapnet

Under 1949 byggdes 12 st. J26 om till spaningsplan med beteckningen S26 avsedda för fotospaning.
Dessa försågs med en lodkamera SKA-10 monterad i bakkroppen. Dessa S26 stationerades vid F21 i Luleå. Mustangerna avvecklades slutligen 1954.

Mosquiton inköptes på Siggesta Bakluckeloppis.

De Havilland Mosquito är otvivelaktigt en av andra världskrigets legendariska flygplantyper och gavs epitetet "The Wooden Wonder" eftersom det i huvudsak var uppbyggt av trä. De Havillands unika skalkonstruktion hade ett yttre och ett inre skal av kryssfaner (plywood) med mellanliggande balsaträ och förstyvningar av spruce (gran).

Våren 1948 tecknade Flygförvaltningen en beställning på sextio flygplan Mosquito NF Mk XIX, vilka före leverans gicks igenom och bl.a. försågs med fyrbladiga propellrar.

J 30 var omtyckt av piloterna. Främst p.g.a. av flygegenskaper och fartprestanda. Flygplanet var utrustat med två Rolls Royce Merlin 25, tolvcylindriga vätskekylda V-motorer (2 x 1 655 hk), vilket gav J 30 en toppfart på drygt 600 km/h.

7 kommentarer:

  1. Gillar de gröna ljusstakarna på första bilden.

    SvaraRadera
  2. Hejsan. Hittade till din blogg precis och det ska bli skoj att titta igenom den!

    Såg genast en vas som jag vill fråga om du vet någonting om. Det gäller den blå glasvasen bakom sjöjungfrun. Jag har en likadan fast bärnstensfärgad...

    SvaraRadera
  3. Danjel: Ska kolla nästa gång på landet. Men om jag minns rätt så är den etiketmärkt. Men jag minns inte just nu av vem.

    Gila: Jag har sett ljusstakarna i andra färger också,men gillar den här mest.

    SvaraRadera
  4. Väntar med spänning :)

    SvaraRadera
  5. Nu har jag kollat. Etikettmärkt Mantorp. Sweden. Design: Ann Stålkrantz Lindkvist

    SvaraRadera
  6. Dubbelkollat:
    Amie Stålkrantz Lindqvist.

    Här finns en artikel om henne:
    http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=4256517

    SvaraRadera
  7. Där ser man! Jag hade i mellantiden nästan blivit övertygad om att den var från SEA glasbruk, jag har sett liknande därifrån med. Den har inte rest så långt då, vasen, den har hållit sig inom länet ;) Tack så mycket för informationen, det uppskattas!!

    SvaraRadera