fredag 3 februari 2012

Vilka krukväxter passar egentligen i gamla krukor från 50- och 60-talet?


Pelargoner tycker jag är givet. Sedan tycker jag att kaktusar och suckulenter brukar vara fina i ljusgröna krukor. Men nu tänkte jag styra upp i krukorna till våren och införskaffa lite klassiska tantblommor.

Så jag har läst på lite och fått de här tipsen:

Pelargoner, Flitiga Lisa, Amaryllis, Clivia, Cissus, Fönsterfikus, Kamelia, Blomsterlönn, Begonia,  Aralia, St Paulia och Svärmorstunga.

En stor bonus är om blommorna är lättskötta och ryms i den mindre storleken på krukor, du vet den som är vanligast att hitta på loppisar.8 kommentarer:

 1. svärmorstunga är lättskött och trivs i liten kruka :)

  SvaraRadera
 2. Bra val av referens litteratur. Tips från mig är dock(förutom de redan nämnda) gullranka, ampellilja och om du har en större kruka en monstera.

  SvaraRadera
 3. har bara plastblommor men givetvis är det succulenter, och en svärmorstunga för den rätta femtiotalskänslan. st paulia är ju också ett säkert kort för sådana krukor, känns det som!

  SvaraRadera
 4. Bra kommentarer och tips. Porslinsblomma gillar jag också. Plastblommor skippar jag..

  SvaraRadera
 5. Kamelior är min favorit. Jag har haft ett par på jobbet som jag precis tagit hem. De ville inte blomma där för att de stod för varmt. Men förhoppningsvis ska den dragiga 50-tals lägenheten göra susen!

  SvaraRadera
 6. Jag har nästan enbart orkidéer i mina gamla krukor. Trots att jag vet att det är helt "galet" tidsmässigt. Men jag älskar dessa blommor och de gör sig väldigt bra i de gamla krukorna!

  SvaraRadera
 7. Orkidéer och pelargoner regerar hos mig, mest för att det är de som verkar överleva längst...
  Men Flitiga lisa och St Paulia är ju också väldigt charmiga så jag får kanske försöka utöka min repertoar.

  SvaraRadera
 8. Jag gillar svärmorstunga, kallor av olika slag (faktiskt tidstypiska), liljor (likaså), pelargoner, men vi har även porslinsblommor och lite annat. Monstera är ju stor, pampig och tidsenlig om man nu har plats för en sån!

  SvaraRadera