fredag 29 juni 2012

Två märkliga tavlor - Är du bra på att tyda signaturer?

Den här i metall på trä, med kopparbakgrund. Den gillar jag mer och mer. Möjligt att den får stanna.

Lyft dig min själ! - Jag tyder signaturen till Jon Sundberg. Men hittar inget på det namnet. Hjälp!

Edit: svar direkt från Anna - Yon Sundberg eller hette för han är död sedan tidigt 90 tal. Han var pastor i Hammarbykyrkan i Stockholm utöver detta jobbade han med sin konst och är nog rätt spriden över landet.En liten historia om Yon, skriven av Carl-Olof Strand: 

"historien säger att den kom till en kväll när Yon byggt ett flygplan tillsammans med en grupp grabbar i en av kyrkans barngrupper. Vädret tillät inte utomhusflygning. Så Yon tog med sig grabbarna och deras flygplan upp i kyrksalen för provflygning. Starten skedde i kyrkans bakre del. Planet lyfte, flög perfekt genom salen men kraschade sedan rakt in i kyrkorgeln - och orsakade en tydlig buckla i en av orgelpiporna. Bucklan blev kvar i många år men i samband med en orgelrenovering för ett par år sedan försökte man knacka ut märket av flygkraschen. Dock, till all lycka, lyckades man inte helt"

Här är en länk till Hammarbykyrkan med hela texten om Yon Sundberg: Om Yon Sundberg

Den andra är av Gust Magnusson. Jag har sett ett flertal sjukt konstiga tavlor av honom genom åren. Påminner lite om grafitti. Men sen kommer den konstiga 3D-effekten, och då tycker jag den blir hötorg. Men någonstans i mitt bakhuvud hade jag för mig att jag sett noteringar av denne konstnär i 5-10000 kr klassen. Men mindes inte var. Kanske i fantasin. Dvs jag hade ingen aning, m en tavlan kostade 200 pix. Och jag tänkte, jag chansar.

Det som ändå är intressant är att tidpunkten 1974, i efterdyningarna av popkonsten, så är den inte så otroligt oäven. Men som sagt, om jag hade ett gäng Pantonstolar och starka färger hemma, så kanske den skulle vara cool att ha på väggen ändå. Jag har sett ett par försäljningar på 100 kr på bl a Metropol.

Är det någon som kan ge mer info?

 Signerad på baksidan med adress till galleri, och "prislapp". Om någon betalat 2700 kr 1974 så var ju denne Gust riktigt bra på att ta betalt.


Några synpunkter?

5 kommentarer:

 1. Hej( Jon sundberg) heter Yon Sundberg eller hette för han är död sedan tidigt 90 tal. Han var pastor i Hammarbykyrkan i Stockholm utöver detta jobbade han med sin konst och är nog rätt spriden över landet.

  MVH
  Anna som läser din blogg ofta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna! Otroligt att få svar direkt. Tack!

   Radera
 2. Beträffande Gust Magnusson så har min mamma en tavla av honom!
  Eva Nordmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan se dom då och då på loppisar. Sällan höga priser. tyvärr.

   Radera
 3. Vill du sälja den? Mvh Jonas

  SvaraRadera