onsdag 1 augusti 2012

Resan söderut del 1: Keramik och sånt

Hittade en hel del udda saker på resan. Som du ser så är dessa minipjäser inte så stora.

Den här har en spännande form och inköptes på bakluckeloppisen i Helsingborg för 45 kr. Skön form.

 Och fin glasyr.
Signerad BEN, som säljaren inte visste vem det var:

Här är en text från signaturer.se :
Birger E. Nilsson (BEN) 1918-2003
Birger Emanuel Nilsson (BEN), född i Nederkalix den 28 juli 1918. Han lämnar Norrland i mitten av 1940-talet och reser till Skåne för att gå i lära hos krukmakare Karl Anjou under ett par år. 1947 gifter han sig och 1950 gör han en kort utflykt till Danmark där han praktiserar hos Osa Keramik.
När han återkommer till Sverige i början av 1950-talet, öppnar han en egen keramikverkstad i Veinge utanför Laholm, där tillverkar han främst bruksgods som exempelvis kannor, muggar, vaser, fat och skålar i stengods, ofta med kornig enfärgad och lågmäld glasyr. Han har fått flera stipendier och haft separatutställningar hos Konsthantverkarna i Stockholm och i Röhsska museet i Göteborg, han har dessutom deltagit vid samlingsutställningar i både Sverige, Danmark och Italien.


Litet föremål, inköpt för 5 kr utanför Emmaboda. Tar gärna emot tips!

Jag har försökt se om det finns en signering, men kan inte tyda något. Kan det vara Stålhane? (Min vanlig gissning...)

Ett pyttelitet saltglaserat krus från Wallåkra, också en för en femma, i Emmaboda.


 Marmeladskål Kilta, Arabia. Enligt säljaren trodde han det var Colorado från Gustavsberg. Själv var jag osäker, men efter att ha kikat på h55.se hemsida, så är jag nu säker på att det är ett föremål från Arabia.

 En liten skål av Signe Persson Melin, för en tia i Tingsryd.


 Betalade 20 Dkr för denna i Köpenhamn. Har ännu inte hittat vem det är som signerar med Bjorn. Tips?

 Denna köpte jag i Tyringe för 5 kr.


Har hittat en David Jones som är Rakuexpert, både lärare och bokförfattare. Dock stämmer inte riktigt signaturen, för han brukar bara signera med DL. Kikade in på deras hemsida walsall-studio . Och har också mailat en bild. Får se om det kan vara rätt Jones.

Edit: David Jones på Walsall var mycket snabb att svara:

Many thanks for the email,not a pot i have made, there are quite a few of us "Jones'" in the uk.
Regards David Jones

Får ta nya tag!
 En till liten vas, än så länge olöst - TaJO Öland tyder jag det till. Men hittar inget namn. Också inköpt för en 5kr i Emmaboda.
Närbild på signaturen.
 En liten Hornseaburk för en tia hos Sabine i Emmaboda.


 Slutligen två skålar.
 Den vänstra har Gustavsbergsstämpel, och skulle kunna vara en soppskål i Colorado, men här får nog http://jjform55.blogspot.se/ komma med svar. Bredvid en tysk variant av Coloradosaladjären. Vem var först?
Slutligen en tavla av Dorothy Clough som jag fick gratis i Helsingborg. Den hade en liten nagg på sidan. Den ska pryda dass på landet!.

4 kommentarer:

 1. Den lilla röda med handtag som du chansade på som Stålhane, kan det vara Henning Nilsson på Höganäs? Glasyren kallas i alla fall för oxblodsglasyr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag ska se om jag kommer vidare på det tipset.

   Radera
 2. P.S.
  Det fanns även andra keramiker som gillade oxblodsglasyr så du behöver inte stirra dig blind på mitt förslag. Goggla på glasyrnamnet så får du nog lite förslag.

  SvaraRadera