onsdag 11 januari 2012

Konkret av 1947 års män

Konst av Olle Bonnier, Pierre Olofsson, Harry Boström, Bengt Olson och Karl-Marcus Larsson.
Nyförvärvet är en Olofsson-lito i en Ribbaram från IKEA.

 Keramik av Grete Möller. Gillar skarpt.


Gouache av Olle Bonnier 1958.


1947 års män

1947 års män kallade Expressens konstkritiker Lars-Erik Åström i en recension de konstnärer som i april 1947 visades på samlingsutställningen Ung konst på Galleri Färg och Form vid Brunkebergstorg i Stockholm. Denna utställning har i konsthistorieskrivningen omtalats som den enskilt viktigaste faktorn för den konkreta konstens genombrott i Sverige. Ändå var den knappt någon av konstnärerna som vid det tillfället skulle kunna beskrivas som konkretistisk. De som deltog i utställningen var målarna Lennart Rodhe, Olle Bonniér, Karl Axel Pehrson, Pierre Olofsson, Randi Fisher, Olle Gill, Lage Lindell, Armand Rosander och Uno Vallman samt skulptörerna Liss Eriksson och Knut Erik Lindberg.
Beteckningen 1947 års män myntades av Lars-Erik Åström och plockades snabbt upp av andra dåtida konstkritiker. Namnet refererar till de tidiga svenska modernisterna i gruppen De unga, som även kom att kallas 1909 års män. Namnet är dock missvisande eftersom det utesluter den enda kvinnliga konstnären på utställningen, nämligen Randi Fisher.
Själva ansåg konstnärerna sig inte tillhöra någon konstnärsgrupp utan underströk att beteckningen bara var en medial konstruktion. Beteckningen 1947 års män har under åren används på olika sätt. Ibland refererar det till alla de elva konstnärerna som ställde ut på Ung konst, vid andra tillfällen endast till några av dem. Ibland nämns också skulptören Arne Jones som en av 1947 års män – trots att han alltså inte var med på utställningen 1947.

7 kommentarer:

 1. Aha, du köpte den! Tur att den fanns kvar! Grattis!
  Jag har två litos av Lennart Rodhe.

  SvaraRadera
 2. väldigt snygg vägg. snygg svenskt tenn-ljusstake som syns där till höger.

  SvaraRadera
 3. ADGG: Du har ögonen med dig..

  SvaraRadera
 4. Hej
  Såg att du kommenterade Corregios saker på Tradera. Det är det roligaste som skett på Tradera sedan jag gick med där. Synd att han följde ditt råd och sålde resten på auktion men det var roligt så länge det varade. Jag köpte en några saker, bl.a. den Sert som du hade med på bilden. De två sista fick jag inte hem förrän helt nyligen, bl.a. O Friesz som jag är väldigt förtjust i. Jag tycker priserna överlag blev ganska låga och det är svårt att förstå att inte fler var med i budgivningen. Ser att du skriver då och då om konst och det är därför som jag skriver till dig utan att veta någon om dig. Det är skoj att hitta andra med samma intresse. Vi kanske hörs igen.

  Mvh

  nilssonthomas@hotmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt. Det var ju typ samma namn som budade på auktionerna. Tyvärr räckte inte min plånbok till i alla lägen. Men överlag så hade jag (man) kunnat få ihop en bra samling.

   Grattis till köpen!

   Och tack för kommentaren!
   /E

   Radera