torsdag 7 juni 2012

Sommerso eller Dusk. Vad heter den på svenska?


En större Nils Landberg-vas för Orrefors modellnr 3538/1 köptes i Huvudsta för 75kr. Denna är 200 mm hög, och cirka 100mm bred. Jag har sedan tidigare en mindre variant, se tidigare inlägg: http://faaglarna.blogspot.se/2011/08/lilla-sommerso.html .

Enligt utmärkta forumet PES så kom den 1955. I serien finns flera olika former och storlekar och går under namnet Sommerso och/eller Dusk. Freeforms har många olika varianter, men deras priser är så outofthere, skulle inte ens funka om priserna var i SEK, istället för Dollar.

Kolla in: http://www.freeformsusa.com/glass/landberg.htm


Lägger till en bild från designarkivet med lite olika varianter av serien NU 3538:Tom Möllervaserna får äntligen bo tillsammans på landet. Den stora fick lämna storstaden och bli en familj på landet.

Ett fint vykort från H55 inköptes på Huvudstaloppisen. Typ gratis. Eller jag fick det tillsammans med några postorderkataloger från 70-talet.

9 kommentarer:

 1. Fin blogg och fina vaser! Jag har en liten vas märkt märkt SH224. Kan det vara en Sommerso eller Dusk? Om du orkar kika in hos mig visar jag den i mitt första inlägg...
  /Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag har svarat med en länk.

   http://www.modernistglass.com/glasspieces/view/2994/1960s-mona-moralesschilt-sommerso-set-for-kosta

   Radera
 2. Verkligen vacker!! Jag fyndade också två Nils landberg-vaser förra sommaren. Lycka:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, ser fram emot sommarens fynd.

   Radera
 3. Din Landberg-vas är verkligen stilig,,,och vilket bra pris! Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, under 100 är helt ok tycker jag.

   Radera
 4. Läcker vas, gillar verkligen formen på den! Och Huvudstaloppisen verkar ha bjudit på många fina fynd den sista tiden, har inte hunnit åka dit sen de fyllde på med nytt men ni övriga retrobloggare har väl länsat den på fynd nu. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, såg att Eli o Maria varit där. Men tyckte det var ganska tomt faktiskt. Såg ett ateljéfat av Stålhande för 50 kr. Men lät det stå.
   Har för mig att de brukade ha mer saker förr.

   Radera