lördag 29 september 2012

Spännande konst på Tradera igen




Jag upphör faktiskt aldrig att förvånas över hur mycket konst, av hög kvalitet, som kommer ut på Tradera.
Konst som tar mindre än två minuter att få koll på tänkbar konstnär. Men av någon outgrundlig anledning så kollar inte säljaren detta från början.

Är det för att verken har en mysko bakgrund, att de inte är äkta eller att tradera av någon anledning skulle vara en bättre försäljningskanal än auktionsverken. Jag pratar alltså inte om hötorgskonsten eller hemgjorda målningar, utan om verk som faktiskt har konstnärliga kvaliteter och har en plats i konsthistorien.

Vad tror ni om dessa?

Låt mig visa ett par aktuella exempel:



Denna tidiga gouache med all sannolikhet gjord av Esaias Thorén,  (1901 - 1981). Mått: 12 cm x 19 cm
Just nu för 200 SEK, men kommer ju öka under den kommande veckan. Frågan är hur högt.

Länk: http://www.tradera.com/abstrakt-tavla-signerad-eth--auktion_230908_164941403

Slutpris: 21100 kr

Jämför med detta verk från Bukowskis som såldes för 80000 SEK:




ESAIAS THORÉN
1901-1981, Komposition, Signerad och daterad E.Th. 1928. Gouache på papper, 21 x 13,5 cm.

Länk: http://auktionsverket.com/auction/special/2012-03-13/268-esaias-thoren-komposition/

Från samma säljare ligger ett par spännande verk - Kan det vara Hilding Linnqvist? Han brukade signera HL. Antar då att dessa verk skulle vara väldigt tidiga. Här kan jag för lite, men verken är ju fina, om än i dåligt skick.

     

Exempel: http://www.tradera.com/abstrakt-tavla-signerad-med-monogram--auktion_230901_164939640
Slutpris: 20100 kr, 6100 kr, resp 5000 kr
Läs mer här: http://www.marabouparken.se/hilding.php





Samt ett verk av Endre Nemes, http://www.tradera.com/endre-nemes-blandteknik--auktion_230908_164888020

Slutpris: 2850 kr
Just nu aktuell med en specialauktion på Auktionsverket. Se mer här:
http://auktionsverket.se/auction/special/2012-10-03/

Här är en text från Auktionsverket:


Auktionen omfattar runt 400 verk och representerar ett av de mest spännande konstnärskapen i Europa från det sena 1920-talet och framåt.
Endre Nemes föddes i Österrike-Ungern 1909 i den lilla staden Pécsvárad, men bosatte sig tidigt i Prag där han 1930 började studera vid Konstakademien för professor Willy Nowák och utvecklades under denna period till en färdig konstnär. Nemes var redan i unga år flerspråkig och behärskade ungerska, slovakiska och tjeckiska – påtvingat dels av nya gränsdragningar dels av flertalet flyttar – och det är inte orimligt att anta att detta konglomerat av skilda språk satte sina spår i hans måleri med dess symboler och teckenspråk.
Redan som 20-åring hade Nemes etablerat sig som karikatyrist och journalist för några dagstidningar i Prag. I början av 1930-talet blev staden en viktig plats för den tyska intelligentian som flydde fascismen, bland andra Thomas Mann och Bertold Brecht. Den politiska oron i Europa tilltog och 1938 tvingades Endre Nemes lämna Prag. Han emigrerade till Finland och uppehöll sig i Helsingfors. Men efter halvannat år utvisades han dock ur Finland och lyckades ta sig till Norge. I och med den tyska invasionen tvangs han återigen fly, denna gång till Sverige dit han kom på försommaren 1940.
I fyrtiofem år levde och verkade Endre Nemes i Sverige med Stockholm som bas. Här bidrog han i hög grad till viktiga förändringar inom konsten. Vid sidan av sitt måleri deltog han i debatter och diskussioner. Med skarpt intellekt och djup bildning företrädde han ett mångkulturellt förhållningssätt, en europeisk kulturmiljö. Under 1940- och 50-talen tillkom en mängd fascinerande målningar som utmanade publiken på ett tidigare inte skådat sätt, däribland Barockstolen, som finns i samlingarna på Moderna Museet.
Tillsammans med konstnärerna C O Hultén, Adja Yunkers och Max Walter Svanberg bildade han den viktiga men efemeriska konstnärsgruppen Minotaur. En enda utställning hade gruppen innan den upplöstes, vilken ägde rum i mars 1943 i Malmö Rådhus. Fyra år senare är han initiativtagare till Prisma, en kulturtidskrift om litteratur, konst, teater, musik och dans som gavs ut mellan 1948-50. Den anses vara 1900-talets mest ambitiösa och kvalitativa svenska tidskriftsprojekt.
Ett stort bidrag till det svenska konst- och kulturlivet var Endre Nemes gärning som lärare vid Valands Konstskola i Göteborg samt utförandet av en mängd monumentala verk som uppdrogs åt honom. Efter åtta år som konstnärlig ledare och inspiratör vid Valand avslutar Endre Nemes 1955 sin tjänst där. Åren i Göteborg hade varit intensiva och hans gärning absorberande och i viss mån hade hans eget arbete som konstnär fått stå tillbaka. Han hade dock under denna period både målat, ägnat sig åt scenografi samt arbetat med emalj och stucco lustro för offentliga utsmyckningar. Han börjar ett frenetiskt intensivt målande, företrädesvis i non-figurativ form. Aldrig hade han upplevt sådana stora publika framgångar som i början av 1960-talet! Dock kände han ett starkt behov av förnyelse, av att ”börja om”.
"Vad Endre Nemes nu åstadkommer är måhända en av de viktigaste idéerna i hans konstnärliga produktion. Han finner ett oerhört sofistikerat uttrycksmedel som på ett genialt sätt motsvarar hans mångtydighet och ironi: collaget. Man kan säga att detta nya skapande börjar omkring år 1965 och i tjugo år skulle collaget vara en central del av Nemes konstnärliga arbete. Det är i sina collage och målningar han låter människan och maskinen kämpa i samma bildvärld, ibland ond och grym, ibland skön och poetisk" (Jan-Gunnar Sjölin).
Auktionen Endre Nemes representerar mycket väl konstnärens omfångsrika och mångfacetterade konstnärskap. Här finner vi de fängslande karikatyrerna från det sena 1920-talet samt 1930-talets tidiga målningar inspirerade av den tyska expressionismen. 1940-talets målningar konglomerade av arkitekturfragment, verktyg, frukter, musikinstrument, geometriska kroppar etc. 1950- och 60-talens informella målningar samt de starka och gåtfulla collage-verken. De sena monumentala och enigmatiska 70- och 80-talens olje- och akrylmålningar. Utöver dessa verk återfinner man en samling mycket intressanta teckningar och grafik.
Presentationer av auktionen Endre Nemes kommer i september att ske i Prag, Paris, Göteborg och Malmö.





3 kommentarer:

  1. Hmm...jag instämmer...intressant...har tittat en del på tavlor senaste månaderna under mina rundor och inser att det finns många fina litografier bland annat...

    SvaraRadera
  2. Väldigt spännande.
    Själv har jag för dålig kunskap om konsten. Köper det som är vackert och har nog aldrig ens tänkt på att göra ett fynd på Tradera av konst.
    Kul inlägg.

    SvaraRadera