onsdag 28 mars 2012

Timo Sarpaneva Aurinkopallo 2000


Var ute på landet i helgen och letade efter lite leksaker i föräldrahuset. Underst i en hög låg två bruna glaskulor. Minns att de hängde i föräldrahemmet. Men har aldrig vetat vad det var för något. Kikade lite noggrannare nu, och upptäckte en Iittalaetikett, och sedan en signatur TS. 

Troligen har de legat nedpackade i skåpet de senaste tio åren. Men idag hänger dom i mitt vardagsrumsfönster. Ska byta ut snöret mot fiskelina så småningom. 

Jag har läst på lite och kommit fram till att de heter Aurinkopallo 2000, gjordes mellan 1960 - 1970. Någon källa anger 1958.
Har sett dom i lila, ljusgrönt och blått också. Tre storlekar, 10, 15 och 20 cm i diameter. Mina är av denna större storleken. Ska också finnas ett metallställ, men vet inte om det var en originalartikel.

Hursom, jag är mycket nöjd.  

Bild från nätet...

3 kommentarer:

 1. Va fina de blev i fönstret!
  Och det är ju så roligt att få "återupptäcka" av något från föräldrahemmet - det slår alla loppisfynd långa vägar tycker jag!

  SvaraRadera
 2. De var väldigt snygga! Jag har aldrig sett några förut, skulle också gärna ha sådana!

  SvaraRadera
 3. Ååååh! De där är så jäkla snygga! Vill minnas att min retro-intresserade vän på gymnasiet hade två stycken sådana i sitt fönster och att jag kände en viss avundsjuka redan då. Sedan dess har jag inte sett några. "Trådarna" inuti dem är verkligen magiskt vackra. De gör liksom hela kulan till mer än bara en glaskula. Hennes var antingen brun/orangea eller klarglas. Det var så längesedan så jag minns inte riktigt, mins bara "trådarna" :) Sjukt snygga i alla fall. Grattis till "fyndet"! :)

  SvaraRadera